عرفاني - دبيرکل انجمن چشم پزشکي ايران از درمان آسيب هاي چشمي با استفاده از سلول هاي بنيادي در کشور خبر داد و گفت: در حال حاضر اين شيوه درماني، تقريبا در تمام مراکز چشم پزشکي استان ها قابل انجام است. دکترسيدحسن هاشمي، مجري طرح در گفت و گو با خراسان تصريح کرد: از اين روش مي توان براي درمان مبتلايان به بيماري هاي چشمي مانند سوختگي هاي شيميايي در جانبازان و افرادي استفاده کرد که مواد مذاب، اسيد و يا آهک وارد چشم آن ها شده و يا دچار مسموميت در محل کار شده اند. عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران ادامه داد: در اين گروه از بيماران، پوسته سطح جلويي چشم و يا پوسته سطح جلويي قرنيه از بين مي رود که يک لايه محافظي براي چشم است. حال مي توان با استفاده از سلول هاي بنيادي، لايه دفاعي سطحي چشم اين بيماران را ترميم کرد. بدين منظور مي توان سلول هاي بنيادي را از چشم ديگر فرد بيمار يا از بستگان درجه يک استخراج کرد و به چشم فرد بيمار پيوند زد. براي انجام اين عمل، تعدادي از سلول هاي سالم را به اندازه يک ميلي متر در يک ميلي متر از چشم سالم بر مي داريم و پس از ۲هفته کشت دادن در آزمايشگاه و تکثير، آ ن ها را به چشم بيمار پيوند مي زنيم. به گفته مجري طرح، هم اکنون اين شيوه در کلينيک هاي چشم پزشکي قابل انجام است و موفقيت زيادي نيز به همراه داشته است. دکترهاشمي تصريح کرد: استفاده از سلول هاي بنيادي باعث بينايي فرد نمي شود بلکه قسمتي را که مربوط به عصب بينايي است و در اثر حادثه دچار آسيب ديدگي شده و يا شبکيه افرادي را که دچار اختلال شده است، ترميم مي کند.
استفاده از سلول درمانی در نقص سلولهای بنیادی لیمبال سلولهاي بنيادي قرنيه، در ناحيه ليمبوس مسئول حفظ تماميت اپي تليوم قرنيه و هم چنين ترميم اپی يتليوم قرنيه در جراحات و حالات طبيعي هستند. زماني كه سلولهاي بنيادي ليمبوسي فاقد عملكرد باشند و يا در عملكرد صحيح خود دچار نقص شوند، سطح قرنيه توسط سلولهاي مشتق از بافت ملتحمه و از جمله سلولهاي جامي شكل پوشيده ميشود افزايش نفوذ عروق خوني به ناحيه قرنيه و التهاب متعاقب آن در نهايت منجر به بيماري نقص سلولهاي ليمبال ميگردد كه ديد بيمار را به شدت كاهش داده و يا حتي بيمار را نابينا ميكند. يكي از راهكارهاي درماني براي اين بيماران پيوند قرنيه به همراه پيوند حلقه ليمبوسي از چشم سالم است كه ضمن مشكلات مربوط به رد پيوند ميتواند منجر به ايجاد بيماري نقص سلولهاي بنيادي ليمبال در چشم سالم نيز گردد. كشت سلولهاي بنيادي ناحيه ليمبوس بر روي پرده آمنيون ايده جديدي براي درمان اين بيماران است در اين روش ابتدا يك بيوپسي يك تا دو ميليمتري از ناحيه ليمبوس تهيه شده و سپس سلولهاي بنيادي اين ناحيه بر روي پرده آمنيون كشت شده و به چشم بيمار پيوند زده ميشود. نتايج حاصل از اين مطالعه در مركز سلول درماني رويان نشان ميدهد كه اين روش براي بيمار عارضهاي در بر نداشته و از 8 بيمار مورد مطالعه در اين تحقيق 7 بيمار بعد از سه سال پيگيري از ديد مناسبي برخوردار بوده و تنه در يك بيمار به دليل مشكلات ايجاد شده پيوند مجدد انجام گرديد. اين روش در حال حاضر به صورت يك خدمت درماني به بيماران نيازمند ارائه ميشود.
نخوردن آب به بینایی آسیب می زند منبع:باشگاه خبرنگاران دکتر شمس، رئیس انجمن چشم پزشکی ایران در مصاحبه با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران اظهار کرد: کمبود آب در بدن می توانند بسیار خطرناک باشد خصوصا می تواند باعث خارج شدن مایع چشم شود و در برخی از افراد باعث شود از شبکیه کنده شود.به گفته وی چشم افرادی که نزدیک بین هستند یا دیابت دارند در اثر کم خوری آب آسیب های جدی می بینند.دکتر شمس افزود: همه افراد باید به مقدار لازم آب بخورند تا به چشمشان آسیب نرسد. کمبود آب می تواند باعث عود التهاب چشمی در بیماران شود. در پایان وی تاکید کرد: افراد می توانند با استفاده از شستشو با چای و نوشیدن آب از خستگی و آسیب به چشم ممانعت کنند.
پیوند سلولهای بنیادین به سرطان چشم رسید؛موفقیت درمان سرطان چشم کودک 4 ساله
جامعه > سلامت - امروز روز خوبی برای معصومه یلمی دختر 4 ساله بروجنی از توابع استان چهارمحال و بختیاری بود.او سرطان چشم (رتینوبلاستوم) داشت و برای درمان به بیمارستان محک برای درمان منتقل شد .
زهرا تالانی: خوشبختانه عمل او با تیم پزشکی بیمارستان که دکتر پروانه وثوق متخصص سرطان کودکان و هرمز شمس متخصص چشم پزشکی بودند به خوبی انجام شد و امروز او مرخص شد.
عمل معصومه چگونه انجام شد؟
معصومه پس از بستری شدن در بیمارستان محک با تومور چشمی و درگیری در سه نقطه مغز، مایه مغزی نخاعی و مغز استخوان کاندیدای پیوند سلولهای بنیادی شد. درمان اولیه ابتدا با تزریق داخل نخاعی و در 6 نوبت با مصرف داروی جدید انجام گرفت و بافت مغز دوباره ارزیابی شد.در تاریخ 20 آبان معصومه 4 ساله در بخش پیوند بستری شد و 2 آذر سلولهای بنیادی به روش محیطی به وی پیوند زده شد. قبل از پیوند 3 روز متوالی تمام سلولهای بنیادی خونساز مغز استخوان از بین برده شد و سلولهای بنیادی جدید به آن پیوند زده شد.امروز پس از گذشت 19 روز این کودک آماده ترخیص است.
علائم سرطان چشم
وجود لکه سفید در چشم برقزدگی چشم به هنگام شب، انحراف چشم، ریزش اشک و خیره شدن از علائم تومورهای چشمی در کودکان است.
زود مراجعه کنید
امیرعباس هدایتی، رئیس بخش پیوند بیمارستان فوق تخصصی کودکان محک امروز در جمع خبرنگاران درباره این بیماری و درمان آن گفت: متأسفانه در کشور والدین بیماران مبتلا به سرطان چشم با تأخیر زیادی برای درمان اقدام میکنند در حالی که اگر در روزهای اول با دیدن علائم به پزشک مراجعه کنند میتوان با راههای ساده مانند لیزر بیماری را درمان کرد.
وی گفت: سرطانهای چشمی در کودکان زیر دو سال قابل تشخیص است و در دختران و پسران آمار ابتلا برابر است .
وی با بیان اینکه از سال 86 تا امروز 221 کودک به دلیل تومور چشمی به بیمارستان موسسه خیریه محک مراجعه کردهاند ادامه داد: این افراد میانگین سنی 21 ماهه داشته و 126 مورد پسر و 95 نفر دختر بوده است. از این تعداد 201 مورد کودک به زندگی بازگشته و 20 کودک فوت کردهاند. همچنین دو مورد تخلیه هر دو چشم را در کودکان داشتهایم.
این بیماری 60 درصد ارثی است
پروفسور هرمز شمس چشم پزشکی که این عمل را انجام داده گفت:ما در بیمارستان فارابی بیماریهای چشم را به طور موضعی عمل می کنیم اما کودکانی که سرطان چشم دارند را به بخش پیونده بیمارستان موسسه خیریه محک منتقل می کنیم.
وی با بیان اینکه این بیماری در میان کودکان ایرانی بسیار شایع است افزود:از هر 25 هزار نفر یک کودک مبتلا به سرطان چشم مى شود
به حرکات غیر ارادی و ریتمیک چشمی گفته می شود که دارای یک فاز رفت و یک فاز برگشت است. این حرکات افقی، عمودی یا چرخشی هستند.
هدف اولیه از بررسی چشمی این بیماران، تشخیص موارد اکتسابی است که به علت یک اختلال سیستم عصبی ایجاد شده و باید بلافاصله بررسی ها و اقدامات لازم درمانی صورت گیرد. اما در بیشتر افرادی که نیستاگموس دارند، این مشکل مادرزادی است (که یا حسی است یا حرکتی). نیستاگموس حسی بر روی یک بیماری زمینهای چشم (با کاهش شدید بینایی از ابتدای تولد) ایجاد می شود. از جمله این بیماری ها می توان کاتاراکت (آب مروارید) وگلوکوم مادرزادی، آلبینسیم، اختلالات مادرزادی شبکیه و عصب بینایی را نام برد.در نیستاگموس حرکتی اختلال چشمی دیگری وجود ندارد و این بیماران از قدرت بینایی خوبی برخوردار هستند.
تشخیص و درمان
علامت اصلی همان حرکات ریتمیک است که در اغلب موارد با چشم غیر مسلح نیز قابل تشخیص است. در برخی بیماران وجود وضعیت غیرطبیعی سر جبرانی برای قرار گرفتن در وضعیتی است که کمترین میزان نیستاگموس وجود دارد. در برخی از بیماران ممکن است همزمان با نیستاگموس، انحراف چشم نیز وجود داشته باشد.
علاوه بر علایم فوق، در موارد حسی سایر علایم بیماری زمینه ای چشمی نیز قابل تشخیص هستند. در مواردی که شک به بیماری زمینه ای سیستم عصبی وجود دارد، بررسی های لازم در این زمینه باید انجام شده و کودک سریع تر به متخصص مغز و اعصاب معرفی شود.
در بیماران مبتلا به نیستاگموس در صورت وجود مشکلات زمینه ای چشمی قابل حل، در ابتدا باید آن ها را درمان کرد و در صورت وجود عیب انکساری باید آن را اصلاح کرد. برای درمان نیستاگموس می توان از عینک های منشوری سود برد. درمان جراحی نیستاگموس به منظور اصلاح وضعیت غیر طبیعی سر، اصلاح انحراف چشم احتمالی همراه و کاهش شدت و دامنه نیستاگموس است که انواع مختلف روش های جراحی برای این منظور وجود دارد. باید توجه داشت که هیچ کدام از روشهای فوق قادر به از بین بردن کامل نیستاگموس نیستند.
به مجموع بيمارى هاى شبكيه ارپى مى گويند اين بيمارى ارثى مى باشد و شايع ترين علامتش شب كورى و ديدن دانه رنگى حتى وقتى چشمانتان را مى بنديد افت ديدى كه حتى با عينك جبران نشود اين بيمارى در موارد عادى فقط باعث كم بينايى مى شود اما در مواردى هم باعث تخريب ماكولا چشم هم مى شود هنوز راه درمانى براى اين بيمارى وجود ندارد اما مى توان با مصرف ويتامين A و امگا 3 از نابينايى ده سال به تعويق انداخت
با تشگر زهرا ارامش
سرگروه اعضای " چشم پژوهشگاه رویان" گفت: فاز مطالعاتی و تحقیقات آزمایشگاهی و مطالعات حیوانی درمان بیماریهای شبکیه به کمک سلولهای بنیادی به پایان رسیده است و نتایج بیانگر دستیابی محققین ایرانی به سلولهای قابل پیوند در انسان است.
دکتر لیلا ستاریان سرگروه اعضای " چشم پژوهشگاه رویان" در گفتگو با "بنیان" اظهار داشت: فاز مطالعاتی و تحقیقات آزمایشگاهی و مطالعات حیوانی درمان بیماریهای شبکیه به کمک سلولهای بنیادی به پایان رسیده است و نتایج بیانگر دستیابی محققین ایرانی به سلولهای قابل پیوند در انسان است.
وی افزود: بر همین اساس مراحل کار مقدماتی برای تهیه وسایل ، آزمایشگاهها و اتاق عملهای مناسب برای پیوند در انسان شروع شده است و با گرفتن مجوز از وزارت بهداشت و سازمان جهانی بهداشت کار پیوند شروع خواهد شد.
وی در تشریح این تحقیق افزود: نتایج طرحهای تحقیقاتی و مطالعات در حیوانات آزمایشگاهی نشان داده که بیماریهای چشمی مرتبط با نقص در عملکرد سلولهای اپیتلیوم رنگدانهدار بینایی را میتوان به طور نسبی با استفاده از سلولهای بنیادی تمایز یافته به سلولهای اپیتلیوم رنگدانهدار بینایی درمان کرد.
به گفته دکتر ستاریان مهمترین این نوع بیماریها، نابینایی مربوط به سن می باشد.
(Age macular degeneration; AMD) که از سنین میانسالی شروع شده و به تدریج با از بین رفتن سلولها به نابینایی منجر می شود.
وی اضافه کرد : اشتارگارت(Stargardt) بیماری ژنتیکی مرتبط با نقص در عملکرد سلولهای اپیتلیوم رنگدانهدار بینایی است که افراد جوان و نوجوان را درگیر مینماید که امید میرود با استفاده از سلولهای بنیادی بتوان این بیماری را هم تا حدی درمان کرد.
به گفته این محقق پژوهشگاه رویان، از آنجائیکه این بیماریها منشا ژنتیک دارند از سلولهای خود فرد نمیتوان برای پیوند استفاده کرد، پس بنابراین منشا سلولهای پیوندی از سلولهای بنیادی جنینی خواهد بود که طی فرایندی شصت روزه به سلولهای اپی تلیوم رنگدانه دار بینایی متمایز شدهاند.
وی همچنین گفت: در جهان و همچنین در ایران طرحهای تحقیقاتی زیادی در مورد پیوند سلولهای بنیادی در چشم در حال اجرا است که اکثرا در مرحله مطالعه بر روی حیوان متمرکز است، اما تعداد معدودی از طرحها به مرحله کارآزمایی بالینی در انسان رسیده است به طوری که نتیجه یکی از طرحها نشان دهنده بهبود نسبی بینایی در دو فرد مبتلا به بیماری AMD و اشتارگارت، چهار ماه پس از پیوند سلولهای اپیتلیوم رنگدانه دار مشتق از سلولهای بنیادی جنینی بوده است.
منبع خانه بنيان
دکتر حسین سمیعی
سلول درمانی بیماری های شبکیه در مرحله تحقیقاتی است
یک فوق تخصص جراحی و بیماریهای چشمی مراحل تحقیقاتی درمان بیماری های چشمی با سلول های بنیادی را بسیار موفقیت آمیز توصیف کرد و گفت: امید می رود تا در آینده ای نه چندان دور به نتایج مطلوبتری دست یابیم.
دکتر ایرج نجفی
احیای شبکیه چشم با همجوشی سلولی
محققان «مرکز تنظیم ژنومی» (CRG) در بارسلونا موفق به احیای شبکیه چشم با استفاده از بازبرنامهریزی عصبی شدند.
به گزارش بنیان به نقل از ایسنا، هماکنون خطوط تحقیقاتی مختلفی برای بررسی امکان احیای بافت از طریق بازبرنامهیزی سلولی وجود دارند که یکی از مکانیسمهای مورد مطالعه، بازبرنامهریزی از طریق همجوشی سلولی است.
پیا کازما، رییس گروه احیا و بازبرنامهریزی مرکز تنظیم ژنومی و تیم علمیاش از روش همجوشی سلولی برای بازبرنامهریزی عصبهای شبکیه استفاده کردند.
این مکانیسم شامل وارد کردن سلولهای بنیادی مغز استخوان به درون شبکیه آسیبدیده است.
سلولهای غیرقابلتمایز جدید با نورونهای شبکیه همجوشی داشته و قابلیت احیای بافت را به دست میآورند.
این نخستین بار است که دانشمندان موفق به احیای شبکیه و بازبرنامهزیزی نورونهای آن از طریق همجوشی هستهیی داخل بدن شدهاند.
محققان حاضر در این پروژه یک گذرگاه سیگنالدهنده را شناسایی کردهاند که هنگام فعالشدن به نورونها امکان بازبرنامهیزیشدن از طریق همجوشی با سلولهای مغز استخوان را میدهد.
این کشف نه تنها به دلیل کاربردهای پزشکی ممکن برای احیای شبکیه بلکه به دلیل احیای احتمالی دیگر بافتهای عصبی از اهمیت فراوانی برخوردار است.
مطالعه جدید نشان میدهد که احیای بافتهای عصبی از طریق همجوشی سلولی در پستانداران ممکن است و همچنین این تکنیک نوین را به عنوان مکانیسمی بالقوه برای احیای بافت عصبی پیچیدهتر توصیف میکند.
جزئیات این مطالعه در Cell Reports منتشر شد.
بيماري RP شايع ترين علت شب كوري
شب كوري يك نوع علامت براي برخي بيماري هاي چشمي بوده كه بيشترين و شايع ترين آن،بيماري RPيا رتينيت پيگمانتوزا است.
دكتر عليرضا رجعتي حق فوق تخصص شبكيه در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: شب كوري يك نوع علامت براي برخي بيماري هاي چشمي به ويژه بيشتر بيماري RP است.
وي افزود: فردي كه مبتلا به شب كوري است ؛ هنگاميكه هوا تاريك شده و شب است نمي تواند ببيند و يا ديد او كم مي شود.
رجعتي حق خاطرنشان كرد: شايع ترين علت شب كوري بيماري RP(رتينيت پيگمانتوزا) است كه اين بيماري ارثي است.
وي گفت: بيماري RP چون ارثي است از همان زمان
نخستين كتابخانه نابينايان غرب مازندران توسط يكي از نابينايان دختر و با حضور مديران كل كتابخانههاي عمومي و بهزيستي استان مازندران ، امام جمعه ، فرماندار ، اعضاي انجمن كتابخانه و مديران شهرستان و مديران مدارس دركتابخانه عمومي اين شهرستان افتتاح شد.
به گزارش روابط عمومي اداره كل كتابخانه هاي عمومي مازندران ، محمد اسماعيل امامزاده مديركل كتابخانههاي عمومي استان مازندران در مراسم افتتاح اين كتابخانه با اشاره به اينكه كتابخانهها از بهترين و فرهنگيترين جايگاههاي جهان هستند، عنوان كرد : عدم وجود بخش مخصوص نابينايان و كم بينايان در كتابخانههاي استان مازندران مشكلي بود كه در چند روز اخير برطرف شد.
محمداسماعيل امامزاده تصريح كرد : همزمان با اين بخش، سه مركز ويژه نابينايان ديگر نيز در بهشهر، شهر آشوب ساري و آمل داير شده است و آماده خدمترساني به روشندلان است.
وي افزود : حدود 50 ميليون تومان براي تكميل و تجهيز اين بخشها در چهار كتابخانه سطح استان هزينه شده است .
مديركل كتابخانه هاي عمومي مازندران با تقدير از مشاركت و تلاش مديركل بهزيستي مازندران در راهاندازي اين بخش ادامه داد : با توجه به نوبودن اين فعاليت در استان اين بخش در كتابخانه نواقصي هم خواهد داشت كه درصدد برطرف ساختن آن هستيم.
دبير انجمن كتابخانه هاي عمومي استان مازندران خاطرنشان كرد : شهرستان چالوس در استان مازندران در بخش كتابخواني رتبه برتر را دارد كه نشان دهنده فرهنگ بالاي مردم اين شهرستان است.
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران مازندران با اشاره به اینکه خرما موجب فعال شدن سلولهای عصبی میشود و آهن آن به گلبولهای قرمز خون نیرو میدهد، گفت: خرما مانع از ایجاد کمخونی در افراد و حتی کمخونی افراد را هم درمان میکند. امینی افزود: ویتامینهای خرما باعث افزایش قدرت بینایی میشود و از خشکی پوست و ناخن و موها جلوگیری و هوش را تقویت میکند. به گفته کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مازندران ؛ خرما موجب تقویت معده و جمعکننده آن است و کلسیم آن موجب تقویت و تسریع رشد کودکان و نیروی بدنی بزرگسالان را افزایش میدهد. امینی افزود: افرادی که با خوردن خرما بدنشان جوش می زند، میتوانند با استفاده از مخلوط خرما و ماست که بسیار مفید و مغذی است، از خاصیت خوردن هر دوی آنها بهره مند شوند.
دانشمندان برای اولین بار موفق شدند سلولهای حسگر نور درون شبکیه را که از ابتدا در آزمایشگاه پرورش یافته بودند در چشم های موش های نابینا پیوند بزنند به گزارش خبرنو به نقل از ایسنا؛ دانشمندان دانشگاه کالج لندن اعلام کردند که سلولهای پیوندی با موفقیت بالغ شده و با عصبهای مسوول انتقال سیگنالهای بینایی به مغز مرتبط شدهاند. به باور محققان اگر بتوان این فرآیند را با سلولهای بنیادی انسانی تکرار کرد، میتوان بیشتر شکلهای نابینایی را که از انحطاط این سلولهای گیرنده نور در اثر پیری یا بیماریهایی مانند دیابت ناشی شده، درمان کرد. یک درمان تجربی سلول بنیادی دیگر که شامل پیوند سلولهای مسوول پشتیبانی و تغذیه گیرندههای نوری در چشم بوده، توانسته بینایی مردی را که در اثر انحطاط سلول های شبکیه نابینا شده بود، بازگرداند اما به گفته پرفسور رابین علی، سرپرست پژوهش در کالج لندن، این درمان تنها بر روی افراد دارای تعدادی سلول گیرنده نور سالم عمل میکند در حالی که درمان جدید حتی در مواردی که این سلولها کاملا از بین رفتهاند نیز کار میکند. این محققان با استفاده از یک فرآیند نسبتا جدید که به سلول های بنیادی جنینی اجازه خودسازماندهی به شکل ساختارهای شبکیه مانند در یک ذره سه بعدی ژلهیی را داده، توانستهاند سلولهای گیرنده نور تولید کنند. همچنین در یک دستاورد مهم برای درمان های انسانی، این دانشمندان مرحله بهینهای در رشد سلولها را که حدود 24 روز بوده، برای پیوند آنها در چشم موشها شناسایی کردند. در این مرحله، سلولهای گیرنده نور هنوز نسبتا نابالغ هستند اما پس از کاشت، راه خود را برای ترمیم بخشهای چشم پیدا کرده و در آن مناطق به طور کامل بالغ میشوند. اگر سلول ها به طور کامل به شکل ساختارهای گیرنده نور بالغ موسوم به بخش های بیرونی رشد کنند، دیگر قادر به پیوند به این شیوه نخواهند بود. به گفته محققان، آنها اکنون یک نقشه راه برای انجام این فرآیند با سلولهای بنیادی جنینی انسان دارند. آنها در حال حاضر پیشسازهایی برای سلولهای گیرنده نور انسانی پرورش دادهاند. چالش پیش روی این دانشمندان اکنون کارا کردن کافی این فرآیند برای پیوند است. در همین حین، محققان قصد دارند پیوندهای بیشتری انجام داده و قابلیت بینایی موشها پس از این پیوند را نمایش دهند. با وجود رشد سلولهای پیوندی و اتصال موفق آنها به عصبها، هنوز تعداد کافی از این سلولها برای بازیابی بینایی موشها پیوند نشده است.
تبادل لینک هوشمند برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان انجمن نور كم بينايان و نابینایان استان مازندران و آدرس noor1367.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.